Robertina Šebjanič

Robertina Šebjanič je slovenska umetnica, ki se ukvarja z biopolitičnimi in filozofskimi temami preko raziskovanja živih sistemov, AV instalacij in zvočnih performansov. Je soustanoviteljica in aktivna članica Theremidi Orchestra, sodeluje pa tudi s platformo open source bioloških umetniških projektov, Hackteria Network.

Eden izmed njenih zadnjih projektov, ki ga je ustvarila v sodelovanju s Slavkom Glamočaninom, Aurelia 1+Hz, je na Ars Electronici 2016 prejel posebno omembo žirije. Ta interaktivni AV performans preučuje možnost komunikacije med vrstami, sobivanje in človeški vpliv na druge vrste. Večino del ustvari v sodelovanju z drugimi umetniki in raziskovalci. Njeno sodelovanje z Alešem Hiengom – Zergonom in Ido Hiršenfelder, Time Displacement / Chemobrionic Garden, ki premišljuje razmerje med hidrotermalno kemijo, minevanjem časa in sistemi čutil, je bilo leta 2016 nomimirano za nagrado Ars Electronica STARTS.

Robertina Šebjanič, ki je tudi ena izmed MoTInih SHAPE umetnikov v letu 2017, bo na festivalski razstavi predstavila Aquatocene, kompozicije podmorskih zvočnih krajin.

Več.