Koncerti

Na letošnji Sonici se napovedujejo štirje koncertni večeri. Prvi, duo Sebastiena Benoitsa in Takamija Nakamota iz dua Nonotak, bo čaroben ambient Križevniške cerkve nadgradil z nonotakovskimi svetlobnimi grafikami v prostoru, ki spremljajo živ koncertni nastop na bobnih in sintu.

Festival pa bomo otvorili s katedralskim zvokom v temnem medprostoru, v katerem bomo z izostrenimi čuti postavljali prve gradnike s poslušanjem. Na Sonico se po osmih letih vrača glasbenik, ki je otvoril prvo Sonico v Galeriji Jakopič. Tim Hecker tokrat prihaja v okviru turneje zadnjega albuma Love Streams, ki ga je soustvarjal z oskarjevcem Johannom Johannsonom in ki ga je revija Rolling Stone razglasila za najbolj pričakovani eksperimentalni album letošnjega leta. Koncert poteka v gostem dimu in popolni temi, Hecker pa s svetlobnimi in zvočnimi poudarki v njej gradi monumentalne temačne prostore. Pred Heckerjem bo nastopil Christian Kroupa in ekskluzivno predstavil material iz prihajajočega EP-ja, s katerim se vrača v eksperimentalne vode in bo izšel pri založbi ASONIC.

Na letošnjem avdio-vizualnem večeru v Kinoteki bodo v četrtek, 29. septembra, nastopili umetniki iz eksperimentalne slovaške in srbske scene. Hrupni duo Vritti je sodelovanje Petra Kerekesa in Slava Krekovica, dveh pomembnih figur slovaške eksperimentalne glasbene scene, ki predstavlja svojo verzijo analogno-digitalnega dronea. Wo0 in Izvanredni Bob, ki ju letos predstavlja tudi platforma SHAPE, pa prihaja z laserskim kino šovom Peoplemeter, na katerem tudi oba igrata na inštrumente. Z večerom bomo zaključili simpozij Sonic.Archicture.

Na odprtju razstave Sonični pavilijon se bo na instalaciji Veznik Staša Vrenka preizkusila bera slovenskih eksperimentalnih glasbenikov: Vitja Balžalorsky, Jaka Berger – BRGS, Blaž Božič – SsmKOSK, Aleš Hieng – Zergon, Samo Pavlica – Linč in Kikiriki. Za njimi bosta nastopila Sally Golding in Spatial aka Matt Spendlove, ki se v novem skupnem projektu naslanjata na presečišča svojih samostojnih prakse Ozvočeno svetlobo in sproti nastajajoč software spajata v čutni in hipotnični opto-sonični live set. V performansu Touch Screen Orchestra pa boste nastopili obiskovalci sami!

Pod noč se festival seli v Rog. Pred z eksplicitnimi vizualijami podloženim bristolskim fenomenom Vesslom bosta z live setom nastopila Spatial in letošnji klubski maratonec Gašper Torkar. Večer bosta v jutro tresla Felis Catus in Levanael.

september

10sepVes danPred-dogodek: Sebastien Benoits & Takami Nakamoto: REFLECTIONSPre-event @ Križevniška Church
27sepVes danOpening concert: Tim Hecker: Love Streams & Christian KroupaOpening concert @ Kino Šiška
29sepVes danIncredible Bob & WoO // VrittiAudiovisual evening @ Slovenian CInematheque
30sepVes danVessel & Pedro Maia, Spatial, Gašper Torkar, Felis Catus & LevanaelClub Night @ ROG

Razstave

V petek se bo zgodila velika otvoritev novega MoTA LABa na Celovški 42. Festival se seli v strukturalistična steklena paviljona, ki stojita pod značilnim težkim betonskim baldahinom. Tu bomo pozno popoldne otvorili letošnjo Sonično razstavo. V prostorih in njihovi okolici bodo postavljene instalacije in intervencije na temo arhitekture in zvoka. Posebej za ta prostor bo svetlobno zvočno instalacijo razvil francoski duo Nonotak. V osrednjem prostoru MoTA LABa bomo postavili instalacijo Veznik Staša Vrenka. Arhitekturo bo ozvočevala projekcija Nicolasa Maigreta, na skopsko kultni modernizem se bo odzvala instalacija Alien makedonskega umetnika Nikole Uzonovskega, na streho paviljona pa bo intervenirala Anne Katrine Senstad. Arhitektura zvoka bo odzvanjala še v instalaciji Bojane Petković, razpoke betona bo razgrajeval rezidenčni umetnik letošnje Sonice Julien Bayle. Vojaške zvoke bo lovil Martin Reiche, Stefan Doepner pa se bo igral z bliskanjem in grmenjem. Razstavo bodo otvorili živi nastopi: na Vezniku se bodo preizkusili najboljši domači eksperimentalni glasbeniki, za njimi pa bosta nastopila Sonici že znana, tokrat pa v skupnem svetlobno-zvočnem performansu, Sally Golding in Spatial.

september

30sepAll DayOtvoritev razstave: Sonični pavilijonExhibiton @ MoTA Lab

october

1octAll DayZvočni sprehod: HODITI odsončje (Afelij)Soundwalk @ Park Tivoli

Simpozij

Arhitektura kot kompleksna disciplina, ki uteleša in povnanja duha časa, predstavlja konceptualni okvir letošnjega festivala Sonica. Zato se bomo na dvodnevnem simpoziju posvetili dvema vsebinskima sklopoma, s katerima se lahko odzovemo na njen pomen: vidiku zvoka kot načina razmišljanja, interveniranja in oživljanja arhitekture ter vidiku različnih umetniških strategij pri ohranjanju in oživljanju arhitekturne dediščine. Na prvem dnevu simpozija bomo spregovorili o presečiščih in prepletih arhitekture in zvoka, in temo naslednji dan razširili na različne oblike odzivanja na spremembe v arhitekturah mest na področju nekdanje Jugoslavije. K sodelovanju smo povabili raziskovalce, umetnike, arhitekte, aktiviste in kolektive, ki bodo predstavili svoje strategije za oživljanje zgodovin arhitekture in razmišljanja o pomenu njihovega izročila v današnjem času.

september

28sepVes danSimpozij: Zvok Arhitekture / Arhitektura zvokaSymposium @ Slovenian CInematheque
29sepVes danSimpozij: Izgubljene prihodnostiSymposium @ Slovenian CInematheque

Delavnice

Pomagajte nam zgraditi skulpturo Alien, repliko skopske stavbe Opera in balet, ki ji je edini uspelo ubežati usodi “prenove” skopskih modernističnih stavb. Živih vizualij podkrepljenih z LED lučmi in laserji pa se lahko naučite od neverjetnega Boba.

september

26sep - 30Ves danDelavnica: AlienWorkshop @ MoTA LAB
29sepVes danDelavnica: Oblikovanje videa z Izvanrednim BobomWorkshop @ MSUM

Tema

Od poletja se poslavljamo s petimi bučnimi dnevi festivala Sonica. Ponovno bomo z zvokom in svetlobo napolnili mesto, ozvočili ulice in stavbe, z laserji prepredli filmsko platno, zadimili Kino Šiška in preglasili Celovško cesto.

S temo SONIC.ARCHITECTURES bomo tokratni festival posvetili zvoku in arhitekturi. Sonica (pred njo pa festival Pomladi) že vrsto let umeščata zvok v nekonvencionalne prostore. Zvok je prostorski dogodek in slušna izkušnja obenem. Znotraj arhitekture lahko zvok vsak prostor spreminja, pozicionira, odseva in odzvanja zvoke, ki se v njem pojavijo. Zvok objame in nadgradi prostore, v katerih se pojavi, in je ključen za razumevanje prostora. Zato bomo letos strnjeno predstavili umetnike, ki se skozi različne medije ukvarjajo s prepletom zvoka in prostora.

Na Sonici bodo nastopili Tim Hecker, Nonotak & Sebastien Benoits, Vessel, Spatial, Sally Golding, Christian Kroupa, Wo0 & Incredible BobMartin Reiche, Staš Vrenko, Bojana Petković, Gašper Torkar, Stefn Doepner, Julien Bayle, Nicolas Maigret, Anne Katrine Senstad, Vritti ter Felis Catus & Levanael! Z zvočnimi intervencijami bo Sonica zasedla Kinoteko, center urbane kulture Kino Šiška in Koncertno dvorano Rog in vas povabila v nove prostore MoTE na Celovški. Poleg večerov elektronske glasbe, razstave, performansov in delavnic, letos pripravljamo tudi dvodnevni simpozij SONIC.ARCHITECTURES, ki bo potekal od srede, 28. septembra, do četrtka, 29. septembra.

Partnerji

sonica_partners_web